İçeriğe geç
Anasayfa » Basit Eşitsizlikler Çözümlü Sorular » 11. Sınıf Matematik 1.Dönem 1. Yazılı Soruları Örneği

11. Sınıf Matematik 1.Dönem 1. Yazılı Soruları Örneği

11. Sınıf Matematik 1.Dönem 1. Yazılı Soruları Örneği

11. Sınıf Matematik 1.Dönem 1. Yazılı Soruları Örneği

Soru 1: Aşağıda derece türünden açı değerleri verilen bazı açıların karşılarına radyan türünden değerleri yazılmıştır.
Derece Radyan
I. 225° \( \frac{5\pi}{4} \)
II. 240° \( \frac{4\pi}{3} \)
III. 300° \( \frac{5\pi}{2} \)
Buna göre, bu eşleştirmelerden hangileri doğrudur?
Çözüm: Not: \( Radyan = \frac{\pi.Derece}{180} \)
I. \( R = \frac{\pi.225}{180} = \frac{5\pi}{4} \)
II. \( R = \frac{\pi.240}{180} = \frac{4\pi}{3} \)
III. \( R = \frac{\pi.300}{180} = \frac{5\pi}{3} \)
I ve II doğru III yanlış
Soru 2:

α = 23° 34′ 17″

β = 4° 12′ 46″

olduğuna göre; 2α – β işleminin sonucu kaçtır?
Çözüm:

α = 23° 34′ 17″


2.α = 46° 68′ 34″


2.α = 47° 08′ 34″


\(2α – β = 47° 08^{‘} 34^{“} – 4° 12^{‘} 46^{“} \)
\(2α – β = 46° 67^{‘} 94^{“} – 4° 12^{‘} 46^{“} \)
\(2α – β = 42° 55^{‘} 48^{“} \)
Soru 3: \(A = \frac{19π}{4}\) ve \(B = 1750°\)

olduğuna göre, A + B toplamının esas ölçüsü kaç derecedir?

Çözüm: Önce A açısının esas ölçüsünü bulalım.
\(A = \frac{19π}{4} = 4\pi + \frac{3\pi}{4} \)
A açısının esas ölçüsü: \( \frac{3\pi}{4} = 135° \)
Şimdi B açısının esas ölçüsünü bulalım:
\(B = 1750° = 4.360° + 310°\)
B açısının esas ölçüsü: \( 310° \)
\(A+B = 135 +310 = 445° = 360° + 85°\)
\(A+B\) nin esas ölçüsü: \(85°\)
Soru 4:
Birim Çember
Şekildeki birim çemberde m(AOB) = 30° olduğuna göre, A noktasının koordinatlarını bulunuz.
Çözüm: A noktasının koordinatları \( A(x,y) = A(Cos30, Sin30) = A(\frac{\sqrt{3}}{2},\frac{1}{2}) \)
Soru 5:
\( \frac{cosx}{tanx + secx } – \frac{cosx}{tanx – secx} \)
ifadesinin en sade halini bulunuz.
Çözüm:
\( \frac{cosx}{tanx + secx } – \frac{cosx}{tanx – secx} = \frac{cosx}{\frac{sinx}{cosx} + \frac{1}{cosx} } – \frac{cosx}{\frac{sinx}{cosx} – \frac{1}{cosx}} \)

\( \frac{cosx}{\frac{sinx + 1}{cosx} } – \frac{cosx}{\frac{sinx-1}{cosx}} = \frac{cosx.cosx}{sinx + 1} – \frac{cosx.cosx}{sinx-1} \)

paydaları eşitleyelim:

\( \frac{cos^2x(sinx-1)}{(sinx + 1)(sinx-1)} – \frac{cos^2x(sinx+1)}{(sinx + 1)(sinx-1)} \)

\( =\frac{cos^2x(sinx-1)}{(sin^2x – 1)} – \frac{cos^2x(sinx+1)}{(sin^2x – 1)} \)

\( =\frac{cos^2x(sinx-1)}{-cos^2x} – \frac{cos^2x(sinx+1)}{-cos^2x} \)

\( =\frac{(sinx-1)}{-1} – \frac{(sinx+1)}{-1} \)

\( =-sinx+1 + sinx+1 = 2 \)
Soru 6:
Trigonometri yamuk
ABCD dik yamuk
|DE| = 2 br
|AB| = 3 br
|BC| = 13 br
m(ABE) = m(EBC)
m(BCE) = x
Yukarıda verilenlere göre, sin(x) değeri kaçtır?
Çözüm:
Trigonometri yamuk çözüm
ABCD dörtgeni Dik Yamuk olduğundan; |AB| ve |DC| paraleldir. Dolayısıyla m(ABE) = m(BEC) olur. Bu durumda BEC üçgeni ikizkenar üçgen olur ve |BC| = |CE| = 13 br eşitliği bulunur. B noktasından |DC| ye dik çizelim ve bu kesim noktasına F noktası diyelim. Bu durumda ABFD dikdörtgen olur ve |AB| = |FD| = 3 br bulunur. |FD| = 3 br ise |EF| = 1 br’dir. |CE| = 13 br olduğunu daha evvel söylemiştir. Bu durumda |FC| = 12 olur ve 5-12-13 özel üçgeninden |BF| = 5 br olur. Son olarak Sinx değerini bulalım.
\( sinx = \frac{5}{13} \)
Soru 7:
\( \frac{sin(55\pi + x) + cos(80\pi – x}{cos(\frac{35\pi}{2}-x)+sin(\frac{25\pi}{2}+x)} \)
ifadesinin en sade halini bulunuz.
Çözüm: Önce radyan türünden verilen açıların esas ölçülerini bulalım.
\( 55\pi = 27.2\pi + \pi\) esas ölçüsü:\(\pi\)
\(80\pi = 40.2\pi\) esas ölçücü: \( 0 \)
\( \frac{35\pi}{2} = 8.2\pi + \frac{3\pi}{2} \) esas ölçüsü: \( \frac{3\pi}{2} \)
\( \frac{25\pi}{2} = 6.2\pi + \frac{\pi}{2} \) esas ölçüsü: \( \frac{\pi}{2} \)

\( \frac{sin(\pi + x) + cos(-x)}{cos(\frac{3\pi}{2}-x)+sin(\frac{\pi}{2}+x)} \)

\( \frac{-sin(x) + cos(x)}{-sin(x)+cos(x)} = 1 \)
Soru 8:
\(\frac{\pi}{2} < x < \pi \) olmak üzere,

\( tanx – \frac{4 + sinx}{cosx} = 5 \)
olduğuna göre, \(cotx\) değeri kaçtır?
Çözüm:
\( \frac{sinx}{cosx} – \frac{4 + sinx}{cosx} = 5 \)

\( \frac{sinx-4-sinx}{cosx} = 5 \)

\( \frac{-4}{cosx} = 5 \)

\( -4 = 5.cosx \)

\( cosx = \frac{-4}{5} \)
dar açılarından biri \(x\) olan dik üçgen çizersek 3-4-5 üçgeni olduğunu göreceğiz.
Trigonometri yamuk
\(x\) açısı 2. bölgede olduğundan \(cotx\) değeri negatif olur.
\( cotx = -\frac{4}{3} \)
Soru 9:
Trigonometri yamuk
ABC üçgeninde
|AC| = 3|AB| = 6 br
m(ACB) = α
m(ABC) = 90° + α
Yukarıda verilenlere göre, cot(α) değeri kaçtır?
Çözüm:
\( \frac{sinα}{2} = \frac{sin(90+α)}{6} \)

\( \frac{sinα}{2} = \frac{cosα}{6} \)

\( 6.sinα = 2.cosα \)

\( \frac{6}{2} = \frac{cosα}{sinα} \)

\( cotα = 3 \)
Soru 10:
Trigonometri yamuk
ABC üçgeninde
|AB| = 4 br
|AC| = 6 br
m(BAC) = α
\(cos(α) = \frac{1}{12}\)
olduğuna göre, |BC| = x kaç birimdir?
Çözüm:
\(x^2 = 4^2 + 6^2 – 2.4.6.cosα \)

\(x^2 = 16 + 36 – 48.\frac{1}{12} \)

\(x^2 = 52 – 4 \)

\(x^2 = 48 \)

\(x = \sqrt{48} \)

\(x = 4\sqrt{3} br\)
11. Sınıf Matematik Dersi 1. Dönem 1. Yazılı Örneği:

Açı ölçü birimleri ile ilgili 1 Soru

Derece Dakika Saniye dönüşümü ile ilgili 1 Soru

Esas ölçü ile ilgili 1 Soru

Birim çemberle ilgili 1 Soru

Trigonometrik Özdeşliklerle ilgili 2 Soru

Geometrik şekiller üzerine verilen bir açının trigonometrik değerini bulma ile ilgili 2 Soru

Sinüs Teoremi ile ilgili 1 Soru

Kosinüs Teoremi ile ilgili 1 Soru

Etiketler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir